Met je hond naar het strand

Voor veel honden en baasjes is een dagje strand een super uitje. Er is meestal genoeg ruimte om te rennen, het losse zand vinden ze meestal superleuk en als ze van zwemmen houden is het helemaal te gek voor je hond. Maar waar moet je aan denken als je met je hond naar het strand gaat?

Locatie en periode

Check altijd even op de site van de gemeente van het strand waar je naartoe wilt of honden in die periode ook los mogen. Meestal mag dit van een september/oktober tot maart/mei, dit verschilt dus per gemeente. Check voor vertrek via internet waar het mogelijk is om op het strand te wandelen met je hond om teleurstelling na een lange rit te voorkomen.

Verder zijn er speciale hondenstranden, waar honden los mogen lopen. Houdt er wel rekening mee dat op alle stranden een opruimplicht voor ontlasting geldt, vergeet dus niet je poepzakjes.

Waar moet je aan denken of op letten

Laat je hond geen zout water drinken!
Als je hond teveel zout binnenkrijgt, dan kan dit zorgen voor een zout vergiftiging. De eerste verschijnselen hiervan zijn overgeven en diarree. Ben je bang dat je hond teveel zoutwater binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met je dierenarts.
Neem dus voldoende drinkwater voor je hond mee, biedt dit regelmatig aan en vergeet ook niet een drinkbak mee te nemen. Vaak vinden honden dat toch fijner drinken dan uit een fles of hand.

Scherpe zaken in het zand
Let op voor scherpe dingen in het zand zoals glas en ander afval, maar ook schelpen kunnen vrij scherp zijn en de voetkussens kunnen hierdoor beschadigen. Vermijd dus de delen waar een hele schelpenstrook ligt.

Veilig zwemmen
Houd je hond van zwemmen dan is de zee natuurlijk superleuk, maar houdt je hond altijd in het oog! Laat je hond niet te ver het water in gaan, een sterke stroming of hoge golven kunnen je hond in problemen brengen. Met een lange lijn kun je dit voorkomen en met een zwemvest is je hond een stuk veiliger. Daarnaast kan je hond schrikken van dingen zoals bootjes, surfers en jetski’s, wees daar op bedacht.
Is het de eerste keer voor jou en je hond aan het water? Ga er niet vanuit dat hij sowieso kan zwemmen. Sommige honden hebben geen schrik en rennen zo het water in ook al kunnen ze niet zwemmen.

Neem af en toe een pauze
Vaak vinden honden het strand geweldig, ze blijven maar rond rennen en spelen met andere honden die er op het strand zijn en pakken zelf geen rust. Denk er aan om af en toe een pauze in te lassen voor je hond zodat deze niet oververmoeid raakt. Zoek daarvoor een rustig plekje op zodat je hond ook niet afgeleid wordt en even een dutje kan doen.

Voer en beloning
Na hard rennen op het strand of een flinke wandeling heeft je hond vast honger. Geef je hond voordat je weer in de auto stapt naar huis te eten, zodat hij dit in alle rust van de rit kan verteren. Heeft je hond heel veel gedronken? Wees dan voorzichtig met eten geven voor de autorit. Als de hond teveel (zout) water heeft gedronken, dan kan het zijn dat die, zeker na het eten van het voer, misselijk wordt in de auto. Het strand is ook de ideale locatie om met je hond te trainen, zorg dus voor voldoende beloninkjes, die je hond ook echt lekker vindt.

Contactgegevens
Zorg ervoor dat aan de halsband van je hond een penning zit maar daarop jouw contactgegevens. Natuurlijk hopen we dat het nooit gebeurt, maar mocht je hond een leuk vriendje hebben gevonden waar hij ermee vandoor gaat of gaat hij achter een meeuw aan dan weet diegenen die hem vindt altijd hoe hij jou moet bereiken.

Met warm weer naar het strand
Nu vind ik het persoonlijk te druk op het strand bij zonnig weer en is het vaak ook te warm voor je hond, maar mocht je op een warme zomerdag besluiten om de hond mee naar het strand te nemen let dan even op de volgende dingen:

  • Houd je hond op het heetst van de dag uit de zon. Neem eventueel een parasol mee of ga gewoon weer naar huis als het te warm wordt.
  • Als het buiten warm is wordt het zand ook erg warm, je hond moet hier blootvoets doorheen lopen. Loop daarom zoveel mogelijk over nat zand, in de schaduw of over de vlonders die er liggen.
  • Koel je hond regelmatig af door samen het water in te gaan. Natuurlijk kun je ook je hond een beetje nat maken met water, maar dan wel alleen de onderkant van de nek, de buik en liezen. Gooi geen emmer water over je hond heen of een natte handdoek dit heeft namelijk een isolerende werking waardoor je hond niet afkoelt, maar het juist nog warmer krijgt. Gooi ook geen ijskoud water over je hond want daardoor vernauwen de bloedvaten en gaat afkoelen een stuk slechter.
  • Neem speciale honden zonnebrandcrème mee. Smeer hiermee de neus, oren en daar waar de vacht dun is mee in. Laat lichtgekleurde honden niet te lang in de zon. En voor alle hondenhuidjes geldt dan deze gevoelig zijn voor huidkanker.

Spoel het zout van je hond

Na een dagje strand is het slim om je hond met vers water af te spoelen. Het liefste nog voordat je de auto in stapt dit voorkomt namelijk jeuk, maar ook dat de hond bij het schoonlikken te veel zout binnenkrijgt. Droog je hond goed af en zeker ook de oren, dit voorkomt infecties.

De laatste maar misschien ook wel de belangrijkste tip: houd rekening met elkaar op het strand!

Ken je hond; heb je een hond die enthousiast wordt van alles wat beweegt, weet dan dat die bewegende dingen, zoals kinderen, zeehondjes, wandelaars of vogels, waarschijnlijk niet zo enthousiast worden van jouw hond. Ook al weet je dat jouw leuke hond niets doet, iemand anders kan het niet altijd leuk vinden als een hond zomaar op hen af komt rennen. Voorkom dus vervelende situaties door je hond op tijd bij je te roepen of neem een lange lijn mee, zodat je hond altijd aangelijnd en onder controle is, maar ook kan rennen in het zand.

Rest ons alleen nog je een geweldig dagje aan zee met je hond te wensen! We zien graag jullie foto’s op Facebook verschijnen.